petak, 10. travnja 2020.

MASKENBAL


Gdje su danas sve te farmaceutske industrije razvijene onomad u mračnoj Jugoslaviji (od naroda i za narod) više manje po svim Republikama mrske nam bivše države (Krka, Droga, Lek, Pliva, Belupo, Medika, Imunološki zavod, Bosna lijek, Galenika, Hemofarm, Alkaloid etc., etc...)?!
Postoje li, u čijim su rukama, kome koriste i tko na njima zarađuje? Što danas svekoliko pučanstvo u "Regiji" ima od toga? Pa tako i mi?
A u tom smo “mraku”, u laboratorijima tih indudsrija, nekad kreirali lijekove za cijeli svijet; Sumamed n.p.
 Danas u Hrvatskoj ne možemo organizirati ni dostatnu proizvodnju tzv. “zaštitnih maski” t.j. i zapravo: Dva sljepljena papira s dvije gumice sa strane! (Apropos, ni takav složeni tehnološki izum neki naši ministri/generali, grada načelnici, političari ne znaju pravilno navući na njušku/gubicu.)
Civilna zaštita i „NNNI“ n.p. osmišljeni u "bivšem sistemu", a  koje smo još do nedavno(...) ismijavali, bili su osnovani "onomad"sa tisuće ljudi hijerarhijski organiziranih i opskrbljenih svom potrebnom opremom (koja je u međuvremenu, netragom nestala)...
Danas smo uglavnom spali na to da izvjesni entuzijast P.K. u najkritičnijim trenucima vrišti i trči Metropolom kao pijana kokoš samo podižući paniku... A oprema? Ta se očekuje se iz donacija, kupuje ili je nema... Statičari? Preko veze dakako; a i to ako...
Vojska?! U medijima vidjeh (ima tome već desetak dana) cca. tridesetak uniformiranih likova s lopatama. To je to? Ah da, tu je i postavljanje šatora; pa i samonapuhavajućih. Bravo! Ali zato se eto vraćaju se sa udaljenih destinacija; malo napušeni, malo pjani i djelom zaraženi dakako. A tko ih je "tamo negdje" zapravo slao i zašto? Ne zna se...
Crkva/e? Eh, to tek... Gdje su sada opet i ovdje svi ti samozvani Boga poslanici tzv. Velečasni (zašto Vele i čime su tu čast zaslužili? Tko im je dodjelio te “titule“?) i sestre časne (i opet, čije sestre i po kojem principu „časne“!?)... Kako to i na koji način pomažu dotični/e „potrebite“ u ova vremena?
Kao i za vrijeme Domovinskog rata svi su ti svećenici/popovi netragom nestali, a za njima i "časne" sa svih ugroženih područja; jednako kao i danas.
Ovce su po/klane ili stradavaju, a pastirima i opet traga nema. 
Jer, gdje je to Crkva u Hrvata organizirala prihvat/utočišće/prenočište ugroženima? (Mjesta i brojke prosim.)
Gdje je to Crkva u Hrvata iz svojih (a i opet: Naših!) sredstava kupila i organizirala dostavu najosnovnijih stvari za preživljavanje bilo kome? (Mjesta i brojke prosim.)
Gdje se to Crkva u Hrvata zamislila i obavezala recimo na izgradnju nekog novog naselja (n.p. neko "Naselje sv. Franje"...) za najugroženije tijekom ovih katastrofa? (Mjesta i brojke prosim.)
A zapamtite, kad sve ovo prođe, a proći će, uz sve što već dajemo ovoj najbogatijoj organizaciji u Hrvata, plaćat ćemo im dodatno još i svu obnovu; i to prvima na redu.
Hazu? Tko se od tih plesnivaca ovih dana javio iz njihovog prašnjavog bunkera obratio i/li rekao bilo što (bilo što!) "njihovom" narodu. Osim toga, da je njima zgrada na Zrinjevcu napukla. Što se mene tiče sad je prava prilika da tu preplaćenu, a zapravo niš koristi ekipu, trajno proslijedimo u papuće njihovih vlastitih toplih domova. A kad/ikad veliki Majstor iz Pogane vlake obnovi izvana taj truli brlog, nadam se da će ga iznutra dezinficirati neki novi, agilni, mladi mozgovi/znanstvenici neopterećeni vlastitim frustracijama i kostoboljom.
Načelnik? Hvala Bogu da se ikad pojavio! Kad sve ovo preživimo i možda(?) dođemo k svijesti, ovaj će lik biti desetljećima ogledni primjer kako jedan primitivac, jeftini opsjenar, prijetvorna lopina bez savjesti, može zavesti i potkupiti tolike "ljude"... Što naravno govori prije svega o tim ljudima; nama.
Umjetnici, večina njih i dalje će ostati šupci s nosom u svojim papirima čekajući neku "vremensku distancu" ili kada će im ponovo Netko dobaciti kakvu oglodanu kost da oko nje reže jedni na druge...
Upravo umjetnicima, duhu (svake) Države i Nacije, ja osobno zamjeram najviše. Umjesto da se odmah "u živo" uhvate svojih "alata", ošamare puk/narod/ljude istinom i skinu sve maske svim lopinama na vlasti, naši "umjetnici" i dalje samo "osmišljavaju" svoje "projekte", a onda "apliciraju" (zapravo moljakaju lovu "uzduž i popreko").
Za to vrijeme život živi i/li krepava im/nam ispred zdravih očiju...
Gdje nam je danas ta više nego ikad potrebna, jebena kutija "olovnih slova"?
Poradi potpunije slike, gore spomenutim, dobro organiziranim ekipama trebalo bi dodati Corone i potres profitere; zanimljivu lepezu likova i organizacija svih fela o kojima svi ponešto znamo, ali se trudimo da ne znamo ništa... Zapravo, uglavnom ista ona bratja Ratnih profitera tek možda malo interesno presložena, (koja danas, kao i onda), vreba svoju priliku.
U međuvremenu, radnici će postati roblje, penzioneri beskućnici.
Sve u svemu, tisućljetna Hrvatska uljudba svaki novi dan otkriva nam sve svoje raskošne nijanse i tankoćitnost...
PS
Da, ima trenutno pojedinaca koji spašavaju ljude i lice Nacije (i fala im); ali kad ova pošast prođe, lešinari z rukami na srcu bit će i opet u punom zaletu... A s prozora i balkona vjerujem, ovce će (im) opet, ponovo pojati "Moja domovina"...

Nema komentara: