nedjelja, 13. rujna 2009.

Da ne bi ostalo nedorečeno, ne zbog nas koji gulimo crtaću dasku godinama (jer je nama i onako sve jasno), nego za mogućeg mladog putnika namjernika.
Osobno volim marvelovski dinamično tretiranje tijela i kadra i koristim to kad želim.
Ukusi su različiti; netko voli Renesansu i Barok, netko Secesiju ili etc...
To bi trebalo biti po sebi jasno, ali evo gore i dva primjera uz koje nije loše pročitati i tekst.

Broj komentara: 14:

dzuka kaže...

burne hogartha nikad nisam volio. a kad ga proglase majstorom anatomije dobijem osip!
mislim, mogu shvatit da neko voli njegov rad, al on naprosto nije majstor anatomije. kao ni kirby, koji ima gomilu drugih kvaliteta.

Dan kaže...

Potpisujem sve što si rekao!
Naveo sam to kao primjer sasvim legitimnog pristupa tretiranju tijela i kadra u stripu; pa tko voli nek izvoli, kad želi...
Burn sigurno nije majstor anatomije i od onih njegovih 4-5 knjiga zanimljiva je samo prva, jer recimo početnicima zorno prikazuje tretiranje volumena/prostornosti/treće dimenzije, u crtežu za koji znamo da je dvodimenzionalan.
Superheroji nose sa sobom tu neku prenaglašeno perspektivu i to ima i nosi posebnu izražajnost, koja apsolutno odgovara žanru.
Zapravo, ništa novo...

Z kaže...

Dečki, prije oko 60 godina Hogarth je bio najbolji. Mislite da ste vi danas bolji od njega onda?

dzuka kaže...

nije bio najbolji. da ne nabrajam, dosta je rec da je alex raymond bio ziv i u punoj snazi tada.
a ova druga recenica je tolko glupa da ju necu ni komentirat.

Dan kaže...

Složio bih se s Dzukom da Hogarth nikad nije bio najbolji; ni u čemu.
(Što ne znači da nije bio zanimljiv. I dosljedan svom stilu.)
Ova "druga rečenica" je samo Z-ov provokativni salto, ne bi li se razvila šira priča...
Osobno, ne vidim razlog za to.

Z kaže...

Bilo je to prije našeg rođenja pa ste zaboravili. Hogarth je bio najbolju u "dinamičnom tretiranju tijela i kadra" kako to Dan piše u svom postu i koje osobno voli, dakle, crtanju dinamičnih kompozicija s tijelima ljudi i životinja u pokretu.
A sorry ak je glupa provokacija, ono pitanje je bilo "retoričko".

dzuka kaže...

ok. o dinamicnosti se mogu slozit.
a za drugu recenicu sam valjda puhao na hladno, jer mi je zvucalo ko ono 'kaj, ti mozes bolje?'.
a to mi je stvarno imbecilno, jer po toj logici nemres onda nis rec ni o kosorici, ni nogometnoj reprezentaciji, ni o sijanju psenice.

Z kaže...

Kajjaznam. Današnji nogometaši sigurno igraju bolje nego što se igralo prije pola stoljeća ali ne pljuckaju po velikim igraćima iz povijesti. To nije odnos volim-ne volim, to je poštovanje prema profesiji.

dzuka kaže...

pa nisam rekao da hogarth pojma nema. samo ta njegova titula majstora anatomije (s kojom sam se cesto sretao) nema osnove.

Z kaže...

Pa, tip je predavao crtanje, anatomiju i vizualne umjetnosti na više škola a i objavio neke knjige o tome. Al ak ti kažeš da nema osnove, onda valjda nije bio majstor.

Wikipedia -
Almost as long as he was a professional artist, Hogarth was also a teacher. Over the years, he was an instructor of drawing to a variety of students at a number of institutions, and by 1944 Hogarth had in mind a school for returning World War II veterans. The Manhattan Academy of Newspaper Art was Hogarth’s first formal effort, and by 1947 he had transformed it into the Cartoonists and Illustrators School. This academy continued to grow, and in 1956 was again renamed, as the School of Visual Arts (SVA), now one of the world's leading art schools. Hogarth designed the curriculum, served as an administrator and taught a full schedule that included drawing, writing and art history. Hogarth retired from the SVA in 1970 but continued to teach at the Parsons School of Design and, after a move to Los Angeles, the Otis School and Art Center College of Design in Pasadena.

dzuka kaže...

znam da je predavao i vidio sam te knjige. i znam da prkosim citavoj americkoj akademskoj zajednici! : )

Z kaže...

Bogati, ko ni reko da se takav buntovnik skriva u tebi

dzuka kaže...
Autor je uklonio komentar.
dzuka kaže...

:D