nedjelja, 19. lipnja 2011.

KAJ SU JELI...
Nekim je strip junacima relativno lako odrediti ili prepoznati povjesno i zemljopisno podrijetlo te ga onda jednostavno povezati sa sa običajima kultura u okovirima kojih su tada, kao takvi „djelovali“. Nešto do toga ovdje je već i pokazano. S nekima je naizgled nešto teže, ali zapravo i nije... Greystokova obitelj recimo, izbačena je na obale Zapadne Afrike, a naknadno rođen momak, „Kralj džungle“, za pretpostaviti je, baštini kasnije i dobrobiti čitavog kontinenta. Pa tako i kulinarske... Slično kao nekad Zagoru i Conanu je prilično jednostavno naći Domaju. Postoje najme „zemljopisne karte“(!) koje i ovog junaka smještaju u njegovo “dvorište“, pače čak, otkrivaju i zemlju porjekla/rođenja. Doduše, vremenska je distanca pomalo nejasna, ali tu se oslanjamo na tradiciju.
Marvelovi i junaci iz sličnih pogona, tzv "Superheroji", posebna su priča. No, ako se malo bolje pogleda, svaki od njih stvoren je na sliku Božju t.j i odnosno na sliku i priliku nekog posve određenog božijeg stvora. Ako već ne samo stvora, onda i nekog elementa; ali ni te „elemente“ nije teško povezati s nekim vremenom, podnebljem ili nekom već poznatom ljudskom pričom...
Pa tako tako Thor n.p. (inaće sin germanskog boga Odina) kao i čovjek uživa povremeno, kako stoji u nordijskoj mitologiji, u obilnom obroku spravljenom od goveda, preciznije i vrlo konkretno: Od bika. (Doduše, volio je i ići i u ribanje, ali o tom, po tom...) Kao ovaj, i svi drugi „Superjunaci“ najčešće već u svom izgledu nose naznake nekog svog povjesnog, etnološkog, biološkog porjekla, iz čega je na kraju proizlazlašlo i ono mitološko... Ukratko: Svi su „Superjunaci“ metafore/parabole života, mašte i želja običnog čovjeka. A ovaj se uvijek negdje rađao, negdje živio, pa onda logično i nešto jeo.
A što i kako, e time se na ovom mjestu i dalje zabavljam/o.

Nema komentara: